Olettaisin, että monia lukijoita kiinnostaisi kuulla, mitä vasikalla/vasikoinnilla tarkoitetaan tai oikeastaan, mitä se on ja miten siihen suhtaudutaan huume- ja rikollismaailmassa.

Kirjoittamaton sääntö numero yksi on se, että mikäli jäät kiinni, et puhu muista. On oma asia jos haluaa puhua itsestään, mutta älä koskaan, siis koskaan sotke siihen muita. Kiinni jäädessä homma otetaan itselle. Kokonaan. Tai kiistetään omakin osuus. Muuten saat vasikan/vasaran maineen jolle monesti litra tai pari maitoa lähetetään kotiovelle "kiitokseksi" lörpöttelystä. Tai vedellään turpaan niin, että tukka lähtee. Kovana vaihtoehtona tulee myös se, että katkotaan sormia, leikellään korvia, ammutaan polvilumpio(t) paskaksi, niin et ikinä kävele tai jopa tapetaan. Oikeastaan sama käyntäntö kuin isoissa veloissa tuossa maailmassa. Munkin kaveri/tuttavapiirissä muutamilla oli tapana puhua vaikka kaikki äitinsä salaisuudet poliisille, jos poliisi halusi grillata kohdetta. Kunhan oma perse ei kärsi mm putkassa lojumisesta, niin kaikki vaan pihalle. Näistä monesti sitten tapeltiin jossain vaiheessa. Syy tappeluille ei välttämättä ollut suoranaisesti tämä vasikointi, mutta se oli yksi mikä kerrytti sitä paskaa (vitutusta) pään sisälle ja jossain vaiheessa se kaikki sitten purkautui, vahvasti viinan avustuksella. Yleensä isommissa jutuissa jo ennalta sovitaan mitä puhutaan jos kiinni joku tai useampi jää. Mutta yleensä ja näin sen täytyisikin olla, poliisille puhutaan vain omasta ruudusta jos kerta on pakottava tarve puhua, ei muiden (ellei toisin sovittu). Ja itsensä vasikoinnissa pitää se tajuta, että sun puhelutiedot yms skeida poliisi saa ongittua esille ja sitä kautta saattaa muitakin jäädä kiinni vaikka et muista puhuisikaan.

Muistan kuinka Nurmeksen suunnalla joskus 2000-luvun alkupuolella jengiä jäi huumeista kiinni ihan vitusti, koska yksi päätti kertoa kaiken. Pullahan siinä paisui ja mitä enemmän ihmisiä jäi kiinni, sitä enemmän osa aina lauloi ja sitä kautta jengiä jäi lisää ja lisää kiinni. Mä olin yksi niistä noin 150 henkilöstä jotka poliisin juttusilla kävi epäiltynä huumausainerikoksesta. Tekivät kotietsinnät himaan (mutsin luokse) jne. Saavuin silloin juuri Nurmekseen muutaman pontikkalitran kanssa, kun mutsi soittaa, että "poliisit tutkii sun huonetta ja sua epäillään huumeista" ja itki, paljon itkikin. Jossain kohti siinä puhelin meni tälle laittoman kotietsinnän tehneelle poliisille (sai tempustaan varoituksen eli oli oikeastikin laiton) ja hän sanoi, että sunnuntaina kamarilla, muuten haku menee päälle. Tuolloin oli perjantai iltapäivä. Mun jo edesmennyt kaveri tuli sanomaan mulle suoraan, että mä puhuin sut. "Okei" oli oma reaktio ja sitten kysyin häneltä, että saanko puhua hänet, koska jonkun kanssahan mä sitä kamaa olen vetänyt. Kaverille se totta kai kävi ja asia oli sillä sovittu. Myöhemmin vasta paljastui, että aika moni muukin oli minun nimen maininnut, mutta eipä ollut pokkaa sitä tunnustaa. Siksi tämä kaverin suoraselkäisyys oli jengissä hyvin poikkeuksellista, ainakin silloin. Ja suoraselkäisyyttä pitää osata arvostaa, sillä monesta ei siihen vain ole.

Mutta niin. Itse huomasin aikoinaan kyttien kanssa painiessa, että tunnusta niille jotain ja kiistä loput, jos siis oli useampi juttu siinä auki. Ja nimenomaan silloin jos huomaat, että olet nalkissa joka tapauksessa, että syyte tulee kun niin paljon todisteita jne, että ei auta kuin tunnustaa, oma ruutu. Ne tyytyi monesti siihen, että sai nalkkiin jostain edes. Tuossa huumejutussa kerroin käyttäneeni kerran piriä sekä pilveä silloin tällöin puoli ketolaa kerrallaan tämän kaverin kanssa ja siis joka kerta hänen kanssaan vain. No totuus oli jotain ihan muuta, olin jo tuolloin pirikoukussa, mutta kytät tyytyi siihen mitä skeidaa niille jauhoin. Mä sain sakot asiasta (15 päiväsakkoa = 90e).

Huumesakot.jpg

Tällainen löytyi arkistosta, kun hieman kaiveli. Ps. tuo puh. nro ei ole tietääkseni enää toiminnassa :)

No ne löysi silloin myös varastettuja mankkoja sieltä mun huoneesta. Yksi niistä, se paras ja kallein, vietiin yhden kaverin kanssa kimpassa, mutta otin syytteen itselleni, koska en yksinkertaisesti nähnyt mitään järkeä siinä, että olisin polttanut kaverinkin siihen. Sillä periaatteella menin aina. Samat sakot yms siitä silti olisi tullut. No siitä tulin muistaakseni 300e sakkoja, mutta vihjailusta huolimatta tämä kaverini ei niistä maksanut senttiäkään eikä korvannut muutenkaan sitä millään lailla. Tämä kiristi hieman välejä vaikka se ei ulospäin näyttänytkään siltä ja oli varmaan yksi niistä pinnan alla muhineista monista kipinöistä mitkä sitten roihahti hänen kanssaan yhtenä "hienona" iltana. Tapeltiin sitten niin, että veri lensi vähän jokaisella. Siitä olenkin kirjoittanut aikoinaan; Kun viina vie miestä, eikä mies viinaa - Talvi 2005: Real Life Fight Club (7/2015) ja tuosta tosiaan pääsee sen lukemaan.

Kesällä 2010 muotoilin hieman huonosti maksumuistutuksen tekstiviestillä eräälle velalliselle, tai oikeastaan sitä en edes minä kirjoittanut. Mun numerosta se/ne viesti(t) lähti, kun oli velkaa vähän jokaiselle, mutta itse en niitä sille pujottanut. Paikalla kyllä olin. Kahdesta eri numerosta (toinen mun) kolme täysin eri kirjoitustyylillä lähetettyä viestiä. Lopputulos = mä istuin käräjäoikeussalissa helmi-maaliskuussa 2011. Eli juuri tuolloin, kun olin huumeet lopettanut ja voitte vain arvailla olinko oma itseni, niin läpihuutojuttuna (kiristyksen yritys & laiton uhkaus) se meni sitten mun niskaan kaikki. Pari tonnia laskua kaikkine sakkoineen ja korvauksineen. Kyllä muuten vitutti, kun tiesi, ettei ollut loppupeleissä ollenkaan mun tekosia koko juttu ja itse ihan paskana ja refloissa, niin pystynyt saamattoman asianajajan avustuksella oikein edes puolustautumaan. No tämä asia pulpahti pinnalle parisen vuotta sitten, kun velkajärjestelyasioiden tiimoilta näin tämän parin tonnin laskun veloissa (tuolloin en vielä tiennyt, että pääsenkö velkajärjestelyyn vai en), niin kun on itse sellainen äkkipikainen persoona niin tuli tällä kertaa ihan omatoimisesti hieman huonosti taas ilmaistua itseään taiteen muodossa ja saman henkilön kanssa jälleen raastuvassa. Jälleen sakkoja ja korvauksia vitusti, mutta tällä kertaa tämä vasara ei saanutkaan rahojaan valtionkonttorista eli 0e tienasi vaikka vissiin luuli, että tällä rikastuu. Mutta antaa olla mun puolesta ainakin, karma on ystävä meille jokaiselle ja jokaiselle karma sitä myös on jo ollut ja tulee olemaan läpi elämän. Tämän asian tiimoilta ei jaksa vääntää enää yhtään ja kun nyt se on kirjoitettu tuohon, niin voikin unohtaa koko jutun ja jokainen voi jatkaa elämäänsä niinkuin parhaaksi näkee.

Mutta noin yleisesti ottaen, mulla on nuo vanhat tavat joissain asioissa mukana edelleen tässä päivässä ja yksi sellainen on se, että jos tulee jotain kunnianloukkauksia, laittomia uhkauksia tms ihan oikeasti pikkujuttuja minkä raastupaan vetämisellä aiheutetaan ennenkaikkea yhteiskunnalle iso maksulappu, niin hei kannattaako? Olen aina sitä mieltä ollut, että jos hieman liekki leimahtaa, mutta kukaan ei ole menettänyt rahaa/omaisuutta, kuollut eikä loukkaantunut, niin mitä siihen poliisia mukaan sotkemaan? Eikös tällaiset asiat voi ja pidäkin käydä läpi näiden henkilöiden toimesta keskenään ilman poliisia? Sillä mun mielestä ja tämä on vain mun mielipide ja yleisesti sanottuna, että tällaiset poliiseille joka pikku asiastakin itkevät ansaitsevat metrin kaksi hamekangasta postista. Sekä luunapin otsaan. Ja kalimoukkua :) Jos ei ole miestä (tai naista) selvittämään esim erimielisyydet tai muut "vireillä" olevat asiat f2f niinkuin normaalit ja päästään terveet aikuiset tekee, niin eikös tuo ole melkoista housuun paskomista ja neiteilyä, josta palkinnoksi pinkki tikkari? Ja se, ettei myöskään kyetä sanomaan niitä samoja asioita päin naamaan mitä muualla x henkilöstä huutelee muiden kuin x henkilön kuullen (eli ts seläntakana paskan puhumista ja mustamaalaamista), niin c'mon nyt! Selvittäkää aina riidat yms erimielisyydet, niin tapahtuu vähemmän mitään mokia tai ylilyöntejä tai jopa peruuttamattomia juttuja, sillä jos niitä ei selvitä, niin jossain vaiheessa ne on edessä enivei. Jos itse joka "saat turpaasi" tms huudosta poliisille soittaisin, mulla olisi rikostutkijan suora puhelinnumero pikavalinnoissa ja varmaan käytäisiin kimpassa kahvillakin, kun niin hyviä tuttuja tulisi. Mieluummin mä selvitän asian sen henkilön kanssa kasvotusten, niin sillä selvä sitten eikä tarttee kenenkään päätään asioilla enää vaivata. Mutta ei, joillakin se poliisille soitto pienestäkin on ainoa tapa selvittää asiat, rahankiilto silmissä luonnollisesti.

Joten tästä(kin) syystä en arvosta vasikoita kovinkaan korkealle, oman paremman edun tavoittelijoita jokainen, muiden kustannuksella. Joten todella iso peukku alaspäin!