Kohtuus kaikessa, niin sanotaan. Mutta Suomen verotuksen kohdalla ei voida puhua kohtuudesta enää hyvänä päivänäkään. Otan esimerkiksi itseni, koska helpoin on lyödä siten faktat pöytään.

Jo valmiiksi pieni ansiosidonnaiseni on noin 850€/kk. Saan lapsikorotuksen jälkeen bruttona vajaan 40€/päivä. Siitä sitten viedään jatkossa 10€ verottajalle (per päivä) + reilu kymppi per kuukausi liitonmaksua. Se tekee kuukaudesta riippuen joka tapauksessa yli 200€! Eli minulle tulee jatkossa jäämään puhtaana alle 650€/kk. Onko tämä reilua, kysyn vaan? Miten tuollaisella summalla ihminen voi edes elää? Me saamme toki asumistukea ja soskustakin jotain, mutta pääpiirteittäin tilanne on täys katastrofi! Ihmisiä tässä samassa kusessa on Suomessa satojatuhansia. Leipäjonot kasvaa kasvamistaan. Työttömyysprosentti nousee, koska ei vaan ole töitä. Minunkin tilanteessa ei edes pysty eikä missään tapauksessa kannata mennä kokopäiväiseen työhön, koska olen velkajärjestelyssä. Tämän saman sanoi myös soskun täti ja joku muukin virkaihminen tässä taannoin. On täysin järjetöntä mennä töihin raatamaan 37,5h/viikko + matkaan kuluva aika, kun kaikki rahat lähes tulkoon vietäisiin. 40h/viikko on liian monta tuntia olla poissa kotoa, poissa esikoisen elämästä ja kun siitä saatu rahallinen korvaus olisi niin mitätön (huom! tässä kohtaa luultavammin vietäisiin asumistuki + soskun rahat), niin tilanne on se, niinkuin tuhansilla kansalaisilla, kotona olemisella tienaa enemmän. Ja koska kotona asuu myös vauva, sillä on aika helvetisti merkitystä paljonko rahaa tulee kuukaudessa tilille. En syytä omasta tilanteestani ketään muuta kuin itseäni. Minä itse olen aikoinaan sössinyt tilanteeni siihen pisteeseen, että nyt tänä päivänä siitä maksetaan korkoja koron päälle ja vielä pitkään. Mutta silti minulla on oikeus sanoa sanottavani ja olla sitä mieltä, että Suomessa ei A) työnteko edes kannata, B) päivärahojen verotus on täysin kohtuuton ja C) rikkaat maksavat "isoa veroa" on pelkkä illuusio.

Miettikää nyt. Ihminen tienaa alle 1000€/kk ja siitä viedään neljännes pois. Tuossa summassa 25% on tosi tuntuva rokotus joka näkyy elämänlaadussa välittömästi. Ei ihmekään, että Suomessa kansalaiset jonottavat leipäjonoissa, kun samaan aikaan miljonäärit/miljardöörit nostavat osinkoja ja maksavat sitä "isoa veroa" joka on lähtökohtaisesti pelkkää kusetusta. Törmäsin tänään facebookissa mielenkiintoiseen esimerkkiin tästä rikkaiden veronmaksusta. Siellä Esko Seppänen (ei se jääkiekkoniilo) teki hyvin havannoivan kirjoituksen tästä aiheesta. Hän otti esimerkiksi Suomen top-5 rikkaimpien joukkoon kuuluvan Niklas Herlinin. Kaveri on "tehnyt" omaisuutensa perinnöllä. Alla suora lainaus Seppäsen fb-kirjoituksesta:

"Hän omistaa.Riikantorppa Oy-nimisen holding-yhtiönsä kautta 16 miljoonaa Kone Oyj:n osaketta markkina-arvoltaan 627 miljoonaa euroa ja Mariatorp-nimisen holding-yhtiönsä kautta lähes 8 miljoonaa Cargotecin osaketta markkina-arvoltaan noin 270 miljoonaa euroa. Näiden perintönä saamiensa osakkeiden ohella hänellä on kaikenlaista osakesälää niin että on miljardööri.

Riikantorppa Oy sai vuonna 2014 Koneelta osinkoja verottomasti 16 miljoonaa euroa ja Cargotecilta verottomasti 2,7 miljoonaa euroa ja oli Niklas Herlinillä vielä muitakin osinkotuloja.

No, millaiset olivat sitten tämän Suomen viiden rikkaimman ihmisen joukkoon kuuluvan kanssaihmisemme ”isot verot”?

Niklas Herlinin verotettavat ansiotulot olivat vuoden 2014 verotuksessa 52 329 euroa ja pääomatulot 184 349 euroa. Kun hän sai tehdä osingoistaan 15 prosentin verovähennyksen ja kun hänen ei tarvinnut maksaa pääomatuloistaan lainkaan kunnallisveroa, hänen veronsa olivat noin 268 000 euron kokonaistuloista noin 81 000 euroa veroprosentilla 30,2 %
.
Ottaen huomioon tämän miljardöörin ison varallisuuden ja isot – verottomat – osinkomiljoonat ja niihin perustuvan ison veronmaksukyvyn minun mielestäni hänellä on tosi pienet verot. "

 

 

Boldaukset omat. Minunkin mielestä hänellä on tosi pienet verot. Summana 81000 euroa on toki iso, isompi kuin omani yhteensä koko täysikäisyyteni aikana maksamista veroistani, mutta eipä minulla olekaan miljardeja tilillä. Eikä ikinä tule olemaankaan, sen uskallan sanoa. Eikä mulle tule saumaa nostella lähes 20M€ osinkoja, verottomana. Tuollaisista summista kun on kyse, 81k € on ihan helvetin vähän.

 

Onko tämä reilua kenenkään mielestä? Osa miljoonamiehistä jopa lähtee Suomesta pois, koska kovat verot. Näiden lähtiöiden ansioista me köyhät maksamme entistä enemmän veroja, koska Suomessa asiat on tehty viime vuosina, ellei vuosikymmeninä, asiat juuri päinvastoin kuin ne maalaisjärjellä pitäisi tehdä. Kun jostain pitää nipistää ja jostain pitää valtion saada lisää rahaa, niissä kärsijänä on aina köyhät. Jossain joku väitti, että Suomessa rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on pienentynyt. Vitut on, on fakta. Nimenomaan se kuilu on isontunut vuosi vuodelta ja kaikki, siis ihan kaikki, raavitaan meidän pienituloisten selkänahoista! Eliitti nostaa verottomia osinkoja miljoonia vuodessa ja me köyhät syömme nallepuuroa, koska muuhun ei ole varaa. Jos on siihenkään, osalla ei ole.

 

rich.jpg

 

Ei se ihme, että moni kansalainen kelailee ulkomaille muuttoa. Minä olen yksi heistä, mutta perhetilanteen takia se on sula mahdottomuus. Ei auta kuin kärvistellä täällä kylmässä ja pimeässä Suomessa ja katsoa voimattomana, kuinka meitä tavan tallaajia kusetetaan vuodesta toiseen ja pahinta tässä on se, ettei me voida asialle mitään. Ainakaan vielä.

 

 

No, viekää minulta se 25% joka eurosta. Jos se on kohtuullista, niin sitten se varmaan on, mutta minun mielestä se on ihan liikaa. 10% olisi jotenkin järjellinen, mutta ei, ei ikinä. Köyhät kyykkyyn ja sillä sipuli. On taas uusi vuosi ja uudet lait. Ja luonnollisesti ne fiksattiin siihen moodiin, että me pienituloiset kärsimme siitä taas eniten. Jos raipasta on tullut jo monta vuotta, niin iskut sen kuin vaan tihenee.

 

 

Sitä odotellessa, että mellakointi alkaa. Tuskin on enää kovinkaan kaukana, sillä nyt on köyhät ja kipeät ajettu nurkkaan ja kun nurkassa ollaan, niin ainoa vaihtoehto loppujen lopuksi on hyökätä päälle. Milloin, niin se jää nähtäväksi, Mutta kuten vanha ja erittäin kulunut sanonta kuuluu: "Sitä saa mitä tilaa".