Lataan nyt täyslaidallisen näitä lainafirmoja kohtaan. Puhun vain ja ainoastaan omasta kokemuksesta ja tästä vallitsevasta tilasta missä meidän perhe rimpuilee tällä hetkellä. Eikä me olla ainoita. Maksuhäiriömerkintöjä (mtv.fi/uutiset/talous) on Suomessa 367 000 ihmisellä, eli 8,5% koko väestöstä. Lukema hipoo kyseenalaista ennätystä vuodelta 1997, enää ollaan tuhannen ihmisen päässä tuosta. Toki tuo uutinen on alkuvuoden uutinen, joten olettaa sopii, että ennätys on jo pistetty uusiksi. 2/3 merkinnöistä on vuodelta 2014. Ja  sitten löysinkin heti tuoreemman uutisen syksyltä, ennätys tosiaa on pistetty uusiksi. Ja mikä on suurin kompastinkivi? No kulutusluotot tietysti. Niin meilläkin. 25-44 vuotiasta miehistä jopa 15%:lla on maksuhäiriömerkintä. Luku on jäätävän kova. Täältä voi halutessaan käydä lukemassa missä päin Suomea on eniten maksuhäiriömerkintöjä.

No oma tilanne on se, että minähän en saa luottoa mistään, koska olen polttanut luottotietoni jo vuosia sitten. Velkäjärjestelyssä olen vielä 23kk. Sitten kait se nimi puhdistuu tai jotain. Velat unohtuu jne, tai näin olen ymmärtänyt. Joku saman polun jo läpi vetäneenä tai muuten vain asiasta tietävä voisi kertoa minulle, meneekö se juuri noin. Mutta niin. Avopuolisolla on ns. nimi puhdas, edelleen ja me pidetään kynsin ja hampain siitä kiinni, että nimi pysyy myös puhtaana. Meillä(kin) tilanne on mennyt ihan huomaamatta siihen, että velalla maksetaan velkaa. Uskon todella monen ihmisen tekevän samoin ja olevan samassa, suoraan sanoen kusessa näiden helppojen lainojen kanssa. Miettikää nyt miten helpoksi se rahan saanti on tänä päivänä tehty. Tee hakemus, jossa nimi, osoite, henkilötunnus, tieto nettopalkasta ja joku kysymys ehkä lisää. Hakemus sisään, puolen tunnin päästä viimeistään, yleensä jopa heti päätös; Voimme myöntää sinulle lainaa XXXX€ verran. Tunnistaudu pankkitunnuksilla ja ilmoita heille tilinumerosi = Max. viisi minuuttia ja rahat tilillä. Helppoa eikö? Kätevää? Nopeaa rahaa? KYLLÄ. Ja se on juuri se ongelma. Kelatkaa nyt, saat esim. 5000€ rahaa tilillesi käytännössä muutamalla klikkauksella ja koko ruljanssiin menee aikaa joku 5 min? Huh huh. Niin ne korot. Lähes kaikilla pikavippifirmoilla kulut on tyyliin otat 5 tonnia lainaa, maksat takaisin 7500€ eli saatu raha 1,5 kertaistetaan. Kaikki tämä toki riippuu maksuajasta, mutta useamman vuoden maksuajalla korko jyllää hillittömiä lukemia. Helppoa, mutta kallista rahaa.

hae-vippia-netista-50-10000-e-ilman-vaku

Otan tähän nyt esimerkin. Laitoin Googleen hakusanaksi pikavippi ja klik. Otin siitä ensimmäisen ei-mainostetun ja valinta osui paikkaan nimeltä Lainasto.fi. En laita linkiksi ihan jo siitä syystä, että en halua kenellekään houkutusta klikata linkkiä auki. Siellä(kin) (niinkuin kaikissa muissakin aivan taatusti) homma menee näinkin mutkattomasti:

Valitse lainasumma

Tunnistaudu pankkitunnuksilla

Täytä ja lähetä hakemus

Rahat ovat tililläsi hetkessä

Vielä oikein leveilevät siellä sillä, että "95% asiakkaistamme saa vastuksen alle kymmenessä minuutissa". Esimerkki 2000€ lainalle on tåmä:

Luottoraja: 2000 € • Todellinen vuosikorko tyypilliselle 2000 € luotolle: 122,54 % Luoton nimelliskorko: 118,80 % • Luottosopimuksen kesto: Jatkuva luotto

Sekä tietysti nostoprovinssio joka tuon summan kohdalla on "vain" 15% summasta eli 300€. Ja siis kyseessä on jatkuva luotto = voit nostella aina 2000€ asti jos vaan olet maksanut edelliset laskusi ajoissa. Siellä lukee mm. näin:

Luotonsaajalla on oikeus nostaa luottoa tililleen 2 000 euron limiittinsä puitteissa. Nostoja voi tehdä verkossa tai tekstiviestillä. Nostojen kappalemäärää ei ole rajattu. Lähetetyn tekstiviestin hinta on normaalin tekstiviestin hintainen. Nostoja voi tehdä viikon jokaisena päivänä vuorokauden ympäri eli 24/7.

Tuo loppu ihan sairas jo. Pe ja la iltana kännissä jossain Onnelassa loppuu rahat kesken ja kaverillekin lupasin tarjota. No nostan luottoa tilille siltä seisomalta, no vaikka tonni, kun olihan siellä ns piikkiauki ja väljyyttä edellisen 460€ maksun jäljiltä. "Tänä iltana ollaan kännissä ja saadaan naista" tuumasi Timppa, kun oli juuri nostanut tonnin rahaa tililleen, tajuamatta sitä, että se pitää maksaa takaisin isolla kk maksulla. Näinhän siellä nimittäin lukee:

Luotonsaaja voi halutessaan hyödyntää osamaksuvaihtoehtoa, jossa kuukausierä on 20 % (kuitenkin minimissään 50 €) avoimen saldon määrästä riippuen, sisältäen luoton pääoman, nostoprovision ja koron takaisinmaksun. 

Eli maksimilainan kohdalla ujot 460€. No se tuon puljun jutuista.

Kuinka moni suomalainen on mennyt tähän retkuun? Ihan helvetin moni. Koko maailma on sekaisin kuin puisto-Pera maanantaista sunnuntaihin ja maanantaina taas jatkuu, tiedättekö? Me mentiin. Ja koko homma meni ihan pikku hiljaa, kuin hiljaa vaanien lopulta nykyiseen tilanteeseen. Velkaa maksetaan uudella velalla. Tätä on ollut nyt jonkun aikaa ja silloin, kun ensimmäistä kertaa näin kävi, sanoin avopuolisolleni, että tämä ei tule johtamaan hyvään, mutta tässä tilanteessa mikä ikinä silloin olikaan, ei ole muuta vaihtoehtoa. Homma on osapuilleen mennyt tätä rataa: Kun on näitä luottolainoja 4-5 eri paikkaan (nelinumeroisia summia) + muutamiin muihin on näitä vanhan liiton pikavippejä (muutama satanen muutaman kympin maksulla) sekä kahden pankin kanssa vielä pankkilainoja (toinen nelinumeroinen, toinen alkaa 1:llä ja viisinumeroinen) ja kyllä, ei unohdeta luottokorttien lyhennyksia (heh, joo, kolme luottokorttia ja kaikki tapissa), niin voisiko tässä kohtaa sanoa, että ME OLEMME KUSESSA? Kyllä voi, mielestäni. Itse pelaan ansiosidonnaisella (loppuvuosi mennään lähes Kelan peruspäivärahojen mitoissa korkean vero% johdosta) ja emäntä saa ensi viikosta eteenpäin vanhempainpäivärahaa, joka on muutaman huntin vähemmän kuin palkka (200-400€ vähemmän/arvio), sekä tietty saadaan lapsilisät Islasta (menee ekan lapsen mukaan, eli on alle 100€) sekä emäntä saa puolet kahden aikaisemman lapsen lapsilisistä sekä vielä asumistuki, joka on lähes kolmannes vuokran suuruudesta (oikeasti hyvä summa ja helpottaa kummasti), niin siinä on meidän tulot ja menot oli? Vitusti enemmän. Siis oikeasti vitusti enemmän. Vuokra me saadaan maksettua, ei siinä ja ruokaa saadaan pöytään. Näistä ei ole silleen huolta pahemmin, mutta näiden luottolainojen maksujen kanssa on todellisia ongelmia. Maksa joka paikkaan 200-300€ (kerro tuo 4/5:llä), maksa sähkö- ja vesimaksut sekä lämmitys. Puu ei ole ilmaista. Juuri meni kahteen heittokuutioon kotiin tuotuna 108€, puolen metrin halkoja.

TILANNE= VITUN HUONO. No tästä noustaan. Perkele, me ei luovuteta! Pakko kyllä myöntää, että olen ollut sängynpohjalla tämän viikkoa, kova masennus ja hulluuskohtauskin iski tuossa keskiviikkona. No onneksi se sekoilu stoppasi siihen, kun aina minusta välittänyt serkkutyttö soitti mulle. Puhuttiin 1,5h ja se helpotti, tosi paljon. Sillä tässä on sitä itsaria miettinyt koko viikon, kun tuntuu ettei tästä sonnasta enää nousta. To meni hyvin vielä serkkutytön puhelun ansiosta, mutta perjantaina alkoi taas vihellys korvien välissä ja tänään taas olin jo todella masentunut. Mulla on myös sydämen puolelle rintaan vihlonut/sattunut jo parisen viikkoa ja, kun tiedossa on pahemman laatuinen sukurasite nimenomaan sydänongelmille, niin on nimittäin ihan hitusen kuumottanut tuokin.

4298352.jpg

Tänään sitten kyllästyin pimeässä makuuhuoneessa makailuun, nousin ylös, puin päälle, käärin sätkiä viisi mukaan lähdin ajelulle, sanomatta emännälle ja sen kahdelle vanhemmalle lapselle sanaakaan minne olen menossa. No se oli virhe, joka toisaalta johti hyviin asioihin. Siitä syntyi sellainen tivoli, että ei paremmasta väliä. Emäntä oli pelännyt koko ajan, että jotain pahaa tapahtuu, kun siinä mielentilassa lähdin autolla menemään. Olisihan se tietysti ollut fiksua sanoa, että käyn vain ajelemassa ja miettimässä jossain parkissa, että mitäs vittua nyt. Aiheutin huolimattomuuttani huolia ja siitä sitten tieto levisi, siis tästä minun lähdöstä vähän joka suuntaan. Emäntäkin soitti, mutta olin lähinnä vihainen ja masentunut, niinpä se johti ns. luurin lyömiseksi korvaan. Sitten alkoi puhelin soimaan. Paras ystävä koitti soittaa useasti ja laittoi fb:ssä yv:llä viestiä. Juttelin siellä hänen kanssaan ja kerroin, etten itselleni ole mitään tekemässä, että ihan ajelulla vain olen.

Sitten soitti isä. Siihen vastasin, sillä siinä vaiheessa olin parkissa. Tai no se vastausyritys meni mönkään, mutta soitin heti takaisin. Isä sitten kyseli, että missä olen jne ja sitä, että siskoni oli laittanut isälle viestiä, kun emännän poika oli Wassupissa laittanut siskolleni viestiä tästä minun "tempusta". Sisko siis laittoi sitten isälleni joka sitten soitti. No se puhelu oli hyvä, ellei jopa erinomainen. Oma mielentila rauhoittui samantien ja saatiin hyvä keskustelu aikaiseksi ja isä sanoi, että kyllä te tästä selviätte, että kerätään vaikka kolehti jos sen vaatii, mutta kukaan ei meitä hylkää tai jätä pulaan. Että kaikki auttaa varmasti jos tilanne sen vaatii. Ja siinä sitten sovittiin, että heti ens viikon ma aletaan kyselemään esim. kirkolta (Diakonia) apua, sosku on myös yksi paikka mistä kannattaa kysellä jeesiä ja ihan jokaisesta luukusta mistä vaan voi apua saada, niin sitä pitää kysyä. Isä sanoi, että varmasti auttavat. Ne ei lapsiperhettä jätä oman onnensa nojaan vaan apua saatte varmasti. Ja, että pankkiin aika ja kysyä lakki kourassa ja Isla sylissä, että auttakaa nyt ja antakaa sellainen laina, että saadaan kaikki nämä luottolainat yhden laskun alle (eli tämän mahdollisen pankkilainan alle kaikki) tai edes se 10k€ korotus siihen jo olemassa olevaan isohkoon lainaan, niin saataisiin neljä lainaa pois. Laskettiin, että ainakin 500€/kk tuolla tavoin tekisi säästöä ja se on meidän(kin) perheelle iso raha. Viisisataa euroa enemmän rahaa kuukautta kohden helpottaisi ihan helvetisti ja saisi taas hengittää vähän rauhallisemmin. Isä lupasi puhelun aikana, että hän/tai joku tuo meille puita vielä tässä jossain kohtin. Ja sanoi, että "ette osta yhtään puuta enää, hän tuo meille niitä siltä kädeltä, että selvitään talven yli" - Hitto miten kultainen iskä mulla on! Ja niinkuin isäkin sanoi, se on silkkaa säästöä tuokin (siis meille) ja niillä rahoilla mitä puussa säästetään, niin voidaan käyttää johonkin muuhun tarpeelliseen, kuten Isla-vauvan hyvinvointiin. Ja miksipä ei vaikka meidän vanhempienkin. Isälle iso kiitos siitä!

Maailman-paras-isi-T-paidat.jpg

Serkkutyttö vielä tänään laitteli txt-viestejä ja kyseli vointia ja sen sellaista. Tuli hyvä mieli tuostakin, että oikeasti välitetään. Toinenkin serkkutyttö laittoi viestiä fb:ssä ja hänen kanssaan käytiin hyvä keskustelu jonka lopputulema taisi olla se, että liian helposti saa lainaksi rahaa isojakin summia. Että siinä on erittäin metsään menty. Tuli pari muutakin yhteydenottoa fb:n puolella, toisen kanssa käytiin huikea keskustelu tai se meni lopulta siihen, että kerroin "vähän" hänelle suunnitelmistani. No se oli tosi innoissaan niistä ja tsemppasi eteenpäin. Mulla on muutamia huikeita ideoita/projekteja/suunnitelmia päässä. Niistä en tässä vielä avaa tämän enempää, mutta varsinkin yksi niistä kolmesta on sellainen, että jos se toteutuu, niin sitten tullaan isosti eetteriin. No tuon kohdalla pitää nyt alkaa kyselemään vähän, niin jos mahdolliset yhteystyötahot ottaa kopin, niin jotain todella huikeaa on tulossa mikä näkyy isosti pitkin internettiä ainakin ;)

No mutta. Summasummaarum. Mun mielestä pikavippejä ja muita lainoja, mitä pitkin nettiä on, saa ihan vitun liian helposti ja löyhin perustein. Luottotiedot kun on kunnossa, ikää on tarpeeksi ja vakiotulo, niin jotain lainaa saat aivan varmasti ja nopeasti. Joka paikasta. Ja niitä on kymmeniä. Se on mun mielestä erittäin väärin ja kyseenalaista toimintaa. Ja kun vielä mainostetaan jopa tv:ssä näitä ja pitkin nettiä kuten fb:ssä. Tule meille, paina nappia ja voila, rahat on tililläsi. Yksi paikka muuten antaa myös luottotiedottomille lainaa, anna vaan vakuudeksi vaikkapa talosi, niin kymmeniätuhansia euroja on tililläsi ties miten nopeasti. Huhheijakaa. Mun mielestä jokainen tällainen lainapaikka pitäisi kieltää kokonaan. Tai tehdä niiden rahojen haku edes paperihakemuksen kautta, niin suurimalla osalla jäisi hakematta. Nyt kaikki tapahtuu viiteen minuuttiin. Ja mikäli sikäli näitä lainafirmoja ei kielletä (Päivi Räsänen HALOO!!), niin edes ne korot siedettäväksi, lähelle pankin tasoa. Jos pankilla korko on esim. tyyliin 14%, niin näillä paskapaikoilla se on 114%. Ihan älytön ero. Näytän keskisormea jokaiselle netissä pyörivälle kusetusfirmalle jotka lupaa etenkin näitä kulutusluottoja, ne syöksee ihmiset konkurssiin. Jos se henkilökohtainen konkurssi Suomessa on edes mahdollista. En tiedä.

Kiitos ja kumarrus jos selvisit tekstissä tänne saakka. Jatketaan taas joku päivä!