Teemu Selänne. Suurin kaikista. Piste

Mistä kaikki alkoi

Vuosi oli 1989. Olin silloin, sinä syksynä, 6 vuotias pojan nassikka. Jolla oli korvat vaikka en osannutkaan vielä lukea. Ja silmät. Edellisenä keväänä Jokerit oli tiukkojen vaiheiden jälkeen selvinnyt I-Divarin karsinnoissa SM-Liigaan. Jo silloin oli puhuttu nuoresta suomalaisesta pelaajasta. Pelaajasta josta tultaisiin kuulemaan vielä. Ja niinhän siinä kävi. Syksyllä 1989 alkoi Jokereiden taival SM-Liigassa. Silloin näitä lätkäpelejä ei juurikaan tv:ssä näkynyt, mutta kun koko Suomen media vauhkosi Teemu Selänne nimisestä pelaajasta, ei silloin jääkiekkoon ensi silmäyksellä rakastunut pikkupoika voinut välttyä kuulemasta hänestä. Silloin se alkoi. Ja tämä matka on ollut pitkä - 25 vuotta kestänyt tiivis seuranta 6 vuotiaasta nassikasta 32 vuotiaaksi mieheksi, ja koko matkan olen seurannut Sinua. Muistan kuinka kovassa käytössä oli YLE:n teksti-tv sivu 235 ysärillä. Se oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että joka aamu klo 7 aukaisin tuon kyseisen sivun, vain katsoakseni montako maalia The Finnish Flash oli tehnyt, ensin Jetsin paidassa ja myöhemmin Mighty Ducks of Anaheimin. Ne on muistoja joita kukaan ei voi minulta viedä. Mutta toki tätä ennen rakastuttuani Helsingin Jokereihin, joukkueeseen joka oli silloin 90-luvun alussa ilmiö. Tämä ilmiö voitti sensaatiomaisesti Suomenmestaruuden kauden 1991-92 päätteeksi, eikä yhtään vähempää Selänteen ja Otakar Janeckyn muodostaman tehoduon ansiosta. Toki mestaruuksia voitetaan joukkueena, ei yksilötasolla, mutta nimenomaan Selänne & Janecky kaksikko oli se suurin syy, ketjun kolmantena lenkkinä toiminut Keijo Säilynoja säesti hyvin viulua jota kukaan ei pystynyt torjumaan. Se oli huumaa, se oli ilmiö - Se oli Jokerit ja Teemu Selänne ilmiö ja vastaavaa ei ole sen jälkeen nähty Suomen kamaralla.

ketjutkansi2JBE_503_jk.jpg

Janecky (vas.) - Selänne (kesk.) - Säilynoja (oik.) = Kaikkien aikojen ketju (Kevät 1992)

 

Muistan kuinka jääkiekkolehteä lukiessani keväällä 1992 kun Jokerit oli voittanut mestaruuden, niin se kuva on jäänyt mieleen. Kuvassa on Jokerien omistaja Hjallis Harkimo ja maalikuningas Selänne. Ne oli täydelliset läksiäiset, Harkimo sanoi, että Selänteellä on aina paikka Jokereissa. Eikä kukaan ole sen jälkeen - 23:een vuoteen pelannut Jokereissa numerolla 8 vaikka sitä ei ole vielä virallisesti jäädytetty. Selänne pelasi kyseisellä numerolla Jokereissa kaudella 1995 kun NHL:ssä oli lock-out, mutta muuten sitä numeroa ei ole nähty Jokereiden peliasussa kertaakaan.

 

 

 

NHL

Kun Selänne lähti NHL:ään kaudeksi 1992-1993, ensin sekoitettua koko Suomen, oli vuorossa Winnipegin sekoittaminen. Yllättävän lyhyeksi jäänyt ura Winnipegissä oli silti riittävä aikaansaamaan Selänne-manian. Toki asiaan vaikutti eniten se, että tulokaskaudella aivan käsittämättömät maalimäärät ja pisteet oli omiaan villitsemään ihmisiä. Selänne teki tulokaskaudella jotain sellaista mitä kukaan ei tule koskaan enää tekemään. Maalimäärän helottaessa lukemaa 76 ja pistemäärän ollessa 132 on niin hulluja lukemia, ettei noihin yllä enää kukaan koskaan.

https://www.youtube.com/watch?v=sCZvDULOVQ0

Linkissä Selänteen maali jolla hän rikkoi Mike Bossyn tulokasennätyksen maalien määrässä. Maali oli Selänteen kauden 54:s ja maalituuletus ja maali ylipäätänsä on piirtynyt allekirjoittaneen verkkokalvoille ikuisiksi ajoiksi.

Paluu huipulle

Muistan kauden 2004-2005 kun NHL:ssä oli jälleen lock-out. Tällä kertaa koko kausi jäi pelaamatta ja Selänne oli tyrkyllä Jokereihin. Alla oli vaikea kausi Coloradossa, polven ollessa lähes täysin paskana Selänteen tehot jäi vaatimattomaksi. Kun NHL:ssä tuli lock-out Selänne teki viisaan päätöksen. Polvi operoitiin Suomessa ja koko kausi jäi pelaamatta. Selänteellä oli kyllä sopimus Jokerien kanssa, mutta jälkeen päin varmasti oikealla päätöksellä koko kautena Selänne ei pelannut yhtään peliä. Alkoi kausi 2005-2006 ja Selänne osoitti, 36-vuotiaana ettei maalintekotaito ollut kadonnut mihinkään. Polvi toimi ja tehot oli kaameat; 40+50=90 pistettä oli jotain mitä en olisi uskonut tapahtuvan. Seuraavalla kaudella tahti vain kiihtyi ja maalimäärä oli runkosarjan loputtua uskomaton 48 kaappia. Mutta sen kauden minä muistan jostain aivan muusta...

Stanley Cup

Kaudella 2006-2007 Selänne voitti sen mistä oli haaveillut koko ammattilaisuransa. Voitti sen minkä eteen oli tehnyt tuhansia tunteja töitä, voitti suurimman palkinnon minkä jääkiekkoilija voi voittaa. Muistan sen kesäkuisen päivän, tai oikeastaan aamuyön kun Game 5 oli ohi. Anaheim voitti historiansa ensimmäisen Stanley Cupin. Ne loppuhetket, ne on jäänyt mieleen. Näin kuinka onnellinen Selänne oli ja kuinka onnelliseksi se teki minut. Siinä itkua pidätellessä katsoin varmaan aamu seitsemän aikaan kun Selänne kohotti Lord Stanleyn lahjoittaman palkinnon kaksille käsille ja nostin sen ilmaan. Se oli huikea hetki Teemulle, mutta niin se oli myös minulle.

kpj7m0-9ducks1lg.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=oF42LbPDZyM

 

Siinä kuva ja linkki videoon jossa näette kun Selännettä kuvataan aivan viimehetkillä ennen kuin voitto on varma. Liikuttava video.

 

Tunsin itsekin voittaneeni, ainakin jotain, kun Selänne sai unelmansa. Se oli hetki ja aika jota en varmaan koskaan tule unohtamaan. Oli vain niin hienoa nähdä kun Selänne sai sen minkä eteen oli tehnyt vuosikymmeniä hirveän määrän duunia ja kun pikkupojasta saakka fanittanut #8 niin olihan se uskomattoman hieno hetki.

 

11.1.2015 - Pelipaidan jäädytys

NUMBER_8.jpg

Tuli viimeyönä, luonnollisesti, noustua katsomaan kun Selänteen paita nostettiin Honda Centerin kattoon. Tilaisuus oli huikea. Huikea. Koko juttu kesti jotain 1,5 tuntia, koskaan ennen kenenkään paidan jäädytys tilaisuus ei ole kestänyt yhtä kauaa. Kertonee aika paljon siitä kuinka arvostettu Selänne on. Kyllähän siinä väsymyksestä huolimatta itsekin liikuttui, niin upean tilaisuuden oli Anaheim Ducks järjestänyt. Tilaisuus oli täydellinen kunnianosoitus tulevalle Hockey Hall of Fame -pelaajalle. Oli hienoa huomata kuinkan paljon siellä Honda Centerissä oli Suomestakin asti tulleita faneja. Itse kun olisin päässyt paikalle niin huh huh, mutta sinne pääsy oli sula mahdottomuus. No onneksi sen näki telkkarista. Yksi muuten itselle kovimmista jutuista tuossa tilaisuudessa oli se, kun Selänne oli hommannut jäälle yhden tyhjän tuolin. Se tuoli oli edesmenneelle Don Baizleylle joka toimi Selänteen pelaaja-agenttina. Näin Selänne kunnioitti vuosi sitten menehtynyttä vanhaa ystäväänsä, hieno ele!

Lopputekstit/haaveeni

Minun yksi suurimmista haaveista olisi tavata Teemu Selänne livenä, kasvotusten ja jutella. Olen ollut Selänteestä muutaman metrin päässä, mutta silloin oli turva-aita edessä + niin paljon ihmisiä ettei mitään jakoja ollut edes kätellä. Tämä tilanne tapahtui silloin Helsingissä kesällä 2007 kun olin rautatientorilla Selänteen Stanley Cup juhlissa. Mutta ehkäpä joskus saisin kunnian tavata suurimman idolini, face 2 face. Se olisi jotain niin mahtavaa ettei tosikaan. Kirjoitin muuten Selänteelle kirjeenkin tuossa viime kesänä, jäänee ikuiseksi arvoitukseksi lukiko Selänne sitä kirjettä tai menikö se edes perille. Tai kyllä se varmaan sinne Anaheimiin meni, mutta tavoittiko Teemun niin ei mitään tietoa. Tämä kirjeen kirjoittaminen oli pienen mietinnän jälkeen syntynyt tuotos, asiaa voisi korostaa sillä, etten oikeastaan koskaan ole kirjoittanut ol' skool kirjettä kellenkään. Tai jos olen, niin siitä on aikaa todella paljon.

25 vuotta seurata jotakuta lähes päivittäin on aika pitkä aika. Toivon todella, että saisin tavata idolini joskus, se olisi ensinnäkin suuri kunnia ja toisekseen se toteuttaisi 25 vuotta kestäneen haaveeni. Ehkäpä tämä(kin) unelma toteutuu sitten joskus. Kiitän ja kummarran, suurimman suomalaisen jääkiekkoilijan kohdalla. Olet ansainnut tämän kaiken arvostuksesi mitä maailma voi sinulle antaa.

https://www.youtube.com/watch?v=gJupdzLmRh4

 

NHL:n seuraaminen ei ole koskaan enää samanlaista kuin ennen.